Categorii: Știri interne

Temele pentru acasă să nu fie evaluate de profesori – se solicită într-un proiect de Statut al elevului. Excepția ar fi referatele sau proiectele | Demamici.ro

Temele pentru acasă ar putea să nu mai fie evaluate de profesori. Cel puțin așa se solicită într-un proiect de Statut al elevului. Excepția de la această nouă regulă ar fi referatele sau proiectele elevilor.

Această schimbare se regăsește într-un proiect privind Statutul elevului care prevede ca temele pentru acasă să nu fie evaluate de către  profesori, cu excepția referatelor sau proiectelor.

Documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației, conform unui comunicat al organizației „Salvați Copiii”. În proiect apare că temele pot constitui un reper cu privire la înțelegerea conținutului și competențelor aferente disciplinei predate în vederea adaptării activităților didactice.

Draftul a fost depus de un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor, arată edupedu.ro.

Temele pentru acasă să nu fie evaluate de profesori – se solicită într-un proiect de Statut al elevului. Ce prevede documentul

Proiectul depus la registratura Ministerului Educației mai prevede și faptul că temele elevilor din ciclul primar nu pot depăși o oră pe zi, iar pentru elevii din clasa 0 nu ar trebui să existe.

Articolul 24 – „(1) La propunerea cadrului didactic, elevii pot consolida materia în mod suplimentar, prin realizarea unor teme, exerciții, referate sau proiecte. Aceste activități nu pot avea loc la clasa pregătitoare.

(2) Timpul dedicat acestor activități nu poate depăși cumulat o oră pe zi, în învățământul primar, și două ore pe zi, în învățământul gimnazial și liceal.

(3) Activitățile prevăzute la alin. (1) nu pot fi evaluate de către cadrul didactic, însă pot constitui un reper cu privire la înțelegerea conținutului și competențelor aferente disciplinei predate în vederea adaptării activităților didactice.

(4) Prin excepție de la alin. (3), referatele și proiectele pot fi evaluate de către cadrul didactic, dacă se comunică acest fapt la momentul stabilirii referatelor sau proiectelor”, se arată în proiect.

Câteva sugestii pentru eficientizarea învățării prin efectuarea temelor

În urmă cu ceva vreme, în scrisorea metodică a Inspectoratului Școlar Județean Neamț pentru învățători, se arătau câteva sugestii pentru cadrele didactice, pentru eficientizarea învățării prin efectuarea temelor pentru acasă:

  • „Temele să nu aibă rol punitiv!
  • Să fie relevante pentru copii, în concordanță cu activitățile de învățare derulate în cadrul lecțiilor!
  • Să necesite implicarea independentă (autonomia învăţării, dezvoltarea competenței-cheie de a învăța să înveți) a copilului, fără să fie necesar sprijinul unei alte persoane în rezolvarea sarcinilor de lucru!
  • Să fie atractive, fără sarcini repetitive!
  • Să aibă legătură cu viața copiilor!
  • Rezolvarea temelor să intre în rutina zilnică!
  • Să se respecte curba de efort!
  • Dozarea temelor pentru acasă să țină seama de comunicarea cu profesorii din consiliul clasei!”

Vezi și: Listă rechizite clasa 0. Cât costă rechizitele pentru un copil de școală primară | Demamici.ro

Vezi și: Calendarul anului școlar 2024-2025 a fost publicat în Monitorul Oficial. Cursurile încep pe 9 septembrie | Demamici.ro

Share

Articole recente

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

3 ore

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o săptămână

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 săptămâni

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

2 săptămâni

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

3 săptămâni