Somnul de dupa-amiaza la copii. Pana la ce varsta este indicat | Demamici.ro

Mona Ciurezu, specialist consultant in somnul copilului de 0-4 ani, a oferit lamuriri cu privire la necesitatea somnului de dupa-amiaza pentru totuldespremame.ro.

Beneficiile somnului din timpul zilei

Atunci cand copilul doarme bine ziua, va dormi bine si seara. Insa daca ziua nu doarme suficient sau deloc, seara se va culca obosit, iar copilul nu va avea parte de relaxarea necesara, iar astfel exista riscul aparitiei de treziri nocturne si a unui somn agitat.

Atunci cand sunt mici, copiii au doua episoade diurne de somn: unul pentru odihna creierului si altul pentru odihna corpului. Insa in perioada 15-23 luni, copiii vor avea, de regula, un singur somn, atat pentru odihna creierului, cat si pentru cea acorpului.

Va fi necesar atat fizic, cat si mental mai mult timp si nu vor mai fi morocanosi seara, ca atunci cand nu au autocontrol si se enerveaza usor.

Episoade de somn recomandate pentru copii

Pana la 4 luni, copiii au intre 3 si 6 reprize de somn pe zi

Intre 4 si 6 luni, 3 reprize de somn

Intre 6 si 9 luni, 2-3 reprize de somn

Intre 9 si 12 luni, 2 reprize de somn

Intre 12 si 18 luni, 1-2 reprize de somn

Intre 18 luni si 3 ani, o repriza de somn

Intre 3 si 6 ani, o repriza de somn sau niciuna

Cand se poate renunta la somnul de pranz

Dupa varsta de trei ani se recomanda acest lucru, insa pentru asta trebuie stiut sigur ca au ajuns la aceasta etapa, prin urmatoarele lucruri:

  • Copiii trebuie sa fie decisi in alegerea lor trei saptamani la rând. Iar daca din cand in cand mai “sar” peste un somn, asta inseamna ca nu au renuntat complet la somnul de pranz.
  • Trebuie asigurat ca pot rezista pana la somnul de seara fara probleme, si fara sa „maraie” pe parcursul zilei.
  • Trebuie sa fiti siguri ca motivul pentru care renunta la somnul de dupa-masa nu este cauzat de oboseala si nu trebuie pastrata aceeasi ora de somn ca atunci cand copilul dormea si de pranz.

Astfel copiii pot obosi rapid, pot aparea treziri nocturne, poate aparea un comportament problematic, tulburari de concentrare, si chiar se poate observa scaderea sistemului imunitar si lipsa coordonarii.

Mai sunt si copii (foarte putini) care dorm dupa-amiaza si dupa varsta de sase ani, iar in periaoda adolescentei multi se vor intoarce la somnul de pranz, din cauza unor factori diferiti.

De retinut ca un copil de 2-3 ani are nevoie de 12-14 ore de somn, in timp ce unul de 3-5 ani are are nevoie intre 11 si 13 ore.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni