Președintele Klaus Iohannis: „Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar!” | Demamici.ro

Președintele Klaus Iohannis: „Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar!” În urmă cu puțin timp, președintele Klaus Iohannis a anunțat că unitățile de învățământ NU vor fi redeschise în acest an școlar.

Anul școlar în curs se va termina pe 12 iunie, iar mediile elevilor vor fi încheiate pe baza notelor pe care le-au luat până acum. În situații excepționale se va mai face o evaluare. Fizic vor putea merge la școală doar elevii aflați în ani terminali pentru a se putea pregăti pentru examenele naționale. Acest lucru va fi posibil între 2 și 12 iunie, doar cu respectarea unor masuri stricte.

Elevii vor putea merge din nou la școală începând cu luna septembrie când va începe un alt an școlar.

Președintele Klaus Iohannis: „Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar!”

„Tocmai am finalizat o întâlnire cu premierul Orban și mai mulți miniștri, o discuție în care am evaluat mai multe teme și doresc să prezint concluziile și deciziile la care am ajuns împreună pentru că sunt teme care privesc pe foarte mulți români. Prima temă: școlile.

Aici o mică introducere în temă. În momentul de față, activitatea fizică la școli, la grădinițe, la universități este suspendată pe durata stării de urgență și am evaluat cum putem să continuăm având în vedere că pe 12 iunie anul școlar, în mod normal, se termină.

Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia va dispărea. Dragii mei, din păcate, nu este așa. Am avut în statisticile de ieri peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astăzi peste 300, deci nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau despre o încetinire a acestei epidemii.

Pe de altă parte trebuie să ținem cont de câteva lucruri extrem de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari: există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducp boală de la școală acasă. Pe de altă parte am dorit să știm și ce fac alte țări. Am constatat că sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile.

Sunt câteva țări unde încă situația este în evaluare. Am dorit și să aflăm acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța unde într-o provincie s-a deschis experimental școala și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns în câteva zile la Terapie Intensivă. Lucrurile nu sunt absolut deloc simple.

În concluzie s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, gradinițele, școlile și univeristățile să nu se mai redeschidă. Deci nu se va mai reîntoarce elevul, studentul fizic la cursuri.

Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum. Până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară.

Repet: grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar.

Se vor redeschide în septembrie când va reîncepe noul an școlar. Aici sunt totuși câteva excepții pe care vreau să le detaliez. Elevii din clasele terminale a VIII-a, a XII-a, a XIII-a unde este cazul, la profesională, în anii terminali, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2 si 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale.

În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vor sta maximum 2-3 ore acolo și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale: evaluarea națională și bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însp cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare. Vor sta la distanță unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor, se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației.

Așadar, nu se deschid școlile, universitățile. Se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie. Situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situația școlară încheiată.

În acest fel evităm riscuri majore. Gândiți-vă că nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte distanțarea între elevi nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor.”

Vezi si: Legea „zile libere pentru parinti”, promulgata de Klaus Iohannis | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni