Particule de carbon, gasite in placenta gravidelor. Cum sunt afectati bebelusii de aerul poluat | Demamici.ro

Particule de carbon, gasite in placenta gravidelor. Un nou studiu ingrijorator scoate la iveala impactul pe care poluarea si emisiile de carbon il au asupra femeilor insarcinate.

Potrivit theguardian.com, un grup de cercetatori din Belgia a detectat particule de carbon negru in placenta unor femei insarcinate. Studiul a cuprins un numar de 28 de gravide, expuse la poluarea atmosferica pe parcursul celor 9 luni de sarcina si monitorizate cu atentie.

Cum sunt afectati bebelusii de aerul poluat. Gravidele prezinta risc de nastere prematura

Legatura dintre aceste particule de carbon, gasite in placenta gravidelor si nasterile premature (din ce in ce mai numeroase) a fost inca o data evidentiata. In cadrul studiului, 5 din cele 28 de femei au nascut prematur. Celelalte 23 de femei au nascut la finalul perioadei de gestatie.
Fetusii expusi la aerul poluat prezinta un risc de a dezvolta afectiuni pe toata durata vietii.
„Perioada din uterul mamei este cea mai vulnerabila perioada din intreaga viata. Toate organele se afla in plina formare. Trebuie sa protejam generatiile urmatoare, asa ca este nevoie sa reducem acest risc”, explica Prof Tim Nawrot, de la Universitatea din Belgia.

Specialistii au analizat si placentele femeilor care au pierdut sarcina. Particulele de carbon, gasite in placenta gravidelor, si care au afectat fetusii inca de la varsta de 12 saptamani, au ridicat semnale de alarma.

Ce este carbonul negru

Carbonul negru, din funingine, este unul din cei mai amenintatori factori, dupa bioxidul de carbon. El ameninta cel mai tare schimbarile climatice care au loc tot mai frecvent.

Carbonul negru provine din arderea incompleta a unor combustibili fosili sau a biomasei (lemn, gunoi de animale etc). Pe langa efectele nocive resimtite la nivel de clima, carbonul negru a fost corelat in nenumarate ocazii cu efecte daunatoare asupra sarcinilor.

In acest sens, in ultimii ani, au fost semnalate tot mai multe sarcini pierdute sau copii nascuti cu o greutate sub limita celei normale, ca urmare a expunerii viitoarelor mame in medii cu aer poluat.

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână