Educație

Părinții copiilor de grădiniță sau ai elevilor care vor continua în sistemul „școala online” nu pot primi zile libere de la angajator | Demamici.ro

Părinții copiilor de grădiniță sau ai elevilor care vor continua în sistemul „școala online” nu pot primi zile libere de la angajator. Școlile se redeschid din data de 8 februarie, însă nu toți copiii vor reveni în sălile de curs.

Atât cadrele didactice, dar și elevii sau copiii de grădiniță care locuiesc acasă cu un membru al familiei ce prezintă comorbidități, pot continua școala online indiferent de scenariul epidemiologic.

Situația, însă, rămâne una în defavoarea părinților, care nu pot solicita zile libere angajatorului în baza legislației actuale.

Părinții nemulțumiți au trimis mai multe sesizări din cauza legislației neactualizate.

Părinții copiilor de grădiniță sau ai elevilor care vor continua în sistemul „școala online” nu pot primi zile libere de la angajator

Această neînțelegere s-a produs deoarece ordonanța de urgență 147 din 2020, cu modificările și completările ulterioare, pe baza căreia se dau zile libere plătite, nu prevede noile condiții din ordinul MS și ME, ordin care încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial, dar care va produce efecte imediat de la publicare și care se va aplica de luni, 8 februarie 2021, potrivit declarațiilor ministrului Educației. În plus, legislația actuală face referire la ordinul de ministru din septembrie sau la cel din noiembrie, prin care au fost suspendate cursurile în toate școlile.

Mai exact, articolul 7 din Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, varianta actualizată din 4 februarie, prevede:

„(6) Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal.

(7) Pentru preșcolarii/elevii menționați la alin.(6), conducerile unităţilor de învăţământ vor asigura desfășurarea procesului educaţional în sistem online.

(8) Preșcolarii/elevii cu dizabilităţi, care optează pentru participarea la cursuri, în funcție de specificul afecţiunii, vor beneficia de adaptarea măsurilor de prevenţie în mod adecvat dizabilităţii specifice”.

În plus, noile reguli prevăd faptul că elevii și copiii din învățământul primar și preșcolar, adică exact cei care au nevoie de asistența părinților acasă, merg la școală în toate scenariile.

Acest ordin ar putea fi publicat în Monitorul Oficial vineri, pentru a intra în vigoare regulile de redeschidere a școlilor, potrivit declarațiilor ministrului Educației.

Ordonanța de Urgență 147 din 2020, actualizată cu cea mai recentă modificare pe 31 decembrie 2020, prevede că părinții pot cere zile plătite doar pentru scenariile 2 și 3.

Articolul 8 indice 1: „Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică și în situațiile în care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 «Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și Revenirea parțială prin rotație de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție», respectiv a scenariului 3 «Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online» prevăzute în anexa nr. 1 – Ghidul privind măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar în perioada pandemiei COVID-19 la anexa la Ordinul ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/ 1.494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările ulterioare”.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni