Sănătatea și siguranța bebelușului

Păduchii la copii. Cum îi ferim de păduchi la grădiniță sau la școală | Demamici.ro

Păduchii la copii (pediculoza) pot atrage multe stigmatizări, însă situația este mult mai frecventă decât ai crede.

Infestarea cu păduchi în rândul celor mici nu reprezintă un pericol pentru sănătate și nu este nici măcar un indicator al sărăciei sau al igienei precare. Mai mult, acești paraziți preferă mai degrabă un păr și un scalp curat pentru a se înmulți, iar odată cu intrarea copilului în colectivitate, șansele de răspândire sunt mult mai mari.

Păduchii la copii. Ce sunt păduchii?

Despre păduchi se cunosc multe povești, iar gradul ușor de infestare de la o persoană la alta este principalul motiv pentru care stârnește sentimente ostile în rândul oamenilor. Păduchii sunt considerați paraziți și sunt niște insecte de dimensiuni mici, ce preferă să trăiască pe scalpul uman și se hrănesc cu sângele gazdei.

Spre deosebire de purici, păduchii nu pot sări și nici nu se pot lua de la animalele de companie. În schimb, se pot transmite cu ușurință de la o persoană la alta, prin contactul direct sau chiar și de pe haine, în medii aglomerate sau prin uzul comun al accesoriilor pentru păr.

Atunci când nu se află pe scalpul unei gazde, păduchii nu trăiesc mai mult de o lună. Păduchii la copii, rezistă, în schimb, până la 30 de zile pe scalp, durata de viață a femelei fiind de 3-4 săptămâni.

Infestarea devine anevoioasă din cauza ouălor depuse de femelă, numite lindine, la rădăcina firului de păr. Lindina (oul) arată la prima vedere ca o mătreață și eclozează într-o perioadă medie de 10 zile. Atunci, nimfa părăsește carcasa învelișului în care a stat și în următoarele 9-12 zile trece prin 3 stadii de dezvoltare până la stadiul final de adult.

La temperaturi mai scăzute decât cele din zona scalpului, păduchii nu pot supraviețui, de aceea pericolul de infestare este mai mare în anotimpurile călduroase.

Acest parazit se hrănește cu sângele din scalp, prin injectarea unor cantități mici de salivă în pielea capului, ce are proprietăți vasodilatatoare si de anticoagulare.
Practic, senzație de prurit (mâncărimea simțită de persoanele cu păduchi) provine de la disconfortul și sensibilitatea pielii față de saliva parazitului.

Păduchii la copii. Cum apar?

Păduchii sunt musafirii nepoftiți odată cu intrarea copilului în colectivitate, pe lângă alte virusuri și bacterii la care cei mici sunt expuși.

Deși pot cauza episoade neplăcute, infestarea cu păduchi se poate întâmpla oricui, iar odată cu mersul la școală sau grădiniță apare și acest risc.

Indiferent de igiena copilului, păduchii se pot instala cu ușrurință pe scalpul copilului, dacă acesta s-a jucat cu un alt copil infestat sau pur și simplu a stat la mică distanță de el. În general, fetițele sunt cele mai afectate, deoarece au părul lung și obișnuiesc să-și împartă anumite obiecte de păr, în timp ce se joacă.

Tot din cauza părului mai bogat este și mai dificil de a scăpa de infestarea cu păduchi, iar experiența poate deveni traumatizantă pentru copil dacă nu se acționează cu tratament la timp.

Cum tratăm păduchii la copii?

În tratamentul împotriva păduchilor, medicii recomandă pediculicidele, aplicate topic.
Pediculicidele cuprind: piretroizii (piretrine, permetrina), malathionul, alcoolul benzilic, spinosadul sau ivermectina topică. Pediculicidele topice trebuie aplicate conform instrucțiunilor de utilizare.

De reținut că alegerea tratamentului topic trebuie făcută ținând cont de mai mulți factori, precum vârsta copilului, efectele sencundare specifice agentului, rezistența la agenții topici.

Iată câteva reguli esențiale pentru efectuarea cu succes a unui tratament.

  • pieptănarea umedă cu produsul aplicat pe păr dacă copilul este prea mic sau refuză să stea la administrarea topică a medicamentului
  • nu aplicați balsamuri de păr înainte de aplicarea produsului, pentru că va scădea eficacitatea acestuia
  • clătiți părul de substanță peste o chiuvetă mai degrabă, pentru a limita răspândirea produsului și pe restul corpului
  • optați pentru clătirea cu apă caldă, nu fierbinte, pentru a minimiza vasodilatația și absorbția sistemică a pediculocitelor
  • evitați anumite remedii tradiționale pe bază de oțet sau gaz și optați pentru un șampon special creat pentru infestarea cu păduchi, pe care îl puteți găsi cu ușurință la farmacie
  • NU folosiți substanțe pesticide, deoarece se pot dovedi letale pentru copii

Vezi și: Trei fetițe din Brașov au murit după ce mama le-a spălat pe cap cu o soluție pentru deparazitarea oilor | Demamici.ro

Copilul are păduchi. E o idee bună să-l tund?

Păduchii la copii s-au tratat prin diverse metode, de-a lungul timpului, iar prin popor se credea adesea că cea mai simplă metodă de a scăpa de păduchi este să tunzi persoana zero.

Deși nu este periculoasă, infestarea cu păduchi poate provoca o stare de anxietate și stigmă în rândul părinților și în rândul copiilor. Iar tunsul periuță ar putea avea efecte psihologice negative și mai mari pentru cei mici.

Mai mult, deși este una dintre metodele cele mai la îndemână și totodată recomandate, mai ales în cazul copiilor, nu au fost până acum efectuate studii de evaluare care să confirme eficacitatea.
Primul pas în infestarea cu păduchi a copiilor este retragerea lui din colectivitate, într-un mod delicat, aplicarea unui tratament topic și evitarea în această perioadă a unui contact direct cu alte persoane.

Se recomandă spălarea hainelor purtate de copil la o temperatură ridicată, la 60 de grade Celsius. O altă recomandare ar fi aspirarea mobilierului sau a covoarelor pe care copilul a stat, s-a jucat sau s-a așezat, pentru a reduce cât mai mult riscul de transmitere.

Vezi și: Paraziții intestinali la copii. Care sunt semnele infestării și cum prevenim infecția cu paraziți intestinali | Demamici.ro

Vezi si: Infecția parazitară cu oxiuri la copii. Ce trebuie să știi despre oxiuroză sau oxiuriază | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

3 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

3 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

5 zile