O fetita de 4 ani a orbit din cauza gripei. Dr. Mihai Craiu avertizeaza: „Vaccinati copiii sanatosi!” | Demamici.ro

O fetita de 4 ani a orbit din cauza gripei. Dr. Mihai Craiu avertizeaza parintii cu privire la riscurile la care isi expun copiii daca nu ii vaccineaza impotriva gripei. Postarea de pe Spitalul Virtual pentru Copii:

„Cititi povestea lui Jade, o fetița de 4 ani, care este un copil FOARTE norcos. A facut gripa B si a dezvoltat o complicație neurologică numită ANE (Acute Necrotizing Encephalopathy – encefalita acută necrozantă). Și a trait, in pofida sanselor foarte reduse de supraviețuire (un studiu citat in această stire CNN spune ca 75% din cazurile cu această boală vor muri).

De ce a facut Jade ANE si a supravietuit cu prețul vederii (acum ea este oarbă)? Pentru ca nu a fost vaccinată si a făcut gripă B. Norocul ei a fost ca a fost ingrijita intr-un spital american foarte performant, in Iowa.

Care este morala? Vaccinati copiii sănătoși cu vârste cuprinse intre 6 luni si 5 ani. Cu vaccin antigripal. Și respectati strict regulile de igienă. A aparut gripa. Si in România.”

O fetita de 4 ani a orbit din cauza gripei. Mesajul transmis de parinti

O fetita de 4 ani din Iowa a ramas oarba si a fost la un pas de moarte din cauza gripei. Parintii micutei au transmis un mesaj clar: „Vaccinati-va copiii!”. „Daca pot sa impiedic un singur copil sa se imbolnaveasca, atunci asta e ceea ce vreau sa fac. E teribil sa-ti vezi copilul suferind asa”, a declarat Amanda Philips, mama fetitei, pentru CNN.

Jade DeLucia care nu a fost vaccinata in acest sezon de gripa s-a imbolnavit cu cateva zile inainte de Craciun si a fost internata doua saptamani in sectia de Terapie Intensiva a spitalului „University of Iowa Stead Family Children’s Hospital”.

„Este un mare noroc ca este in viata”, a declarat Dr. Theresa Czech, unul dintre doctorii care s-au ocupat de cazul copilei. „E o mica luptatoare si cred ca e foarte norocoasa.”

In fiecare an, zeci de copii mor din cauza gripei si cei mai multi dintre ei nu sunt vaccinati, informeaza Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA). Alte cateva sute sunt internati. Cei mai multi dintre ei au fost perfect sanatosi inainte de a se imbolnavi de gripa.

Jade este unul dintre acei copii.

Pe 19 decembrie, mama copilei isi aminteste ca fetita de 4 ani nu parea sa fie in apele ei. „Mi-a spus: „Mama, nu ma simt prea bine” si s-a ghemuit pe canapea.” In urmatoarele zile, Jade a avut febra, dar mica, care a scazut usor la administrarea de antitermice. Fetita a inceput sa se simta mai bine. „Alerga, se distra, manca normal, cerea gustari. Nu a existat niciun semn care sa imi indice ca ceva grav se petrecea cu ea”, isi aminteste mama.

O fetita de 4 ani a orbit din cauza gripei. „Am ajuns la Urgente!”

In dimineata zilei de 24 decembrie, parintii au sesizat ca Jade doarme mai mult decat de obicei. Au mers sa vada ce se intampla. Fetita zacea inerta pe pat, iar corpul ii ardea. Parintii au dus-o pe Jade la Covenant Medical Center.

Atunci corpul micutei a inceput sa se scuture incontrolabil, iar ochii i se dadeau peste cap. Intrase intr-o convulsie febrila. Doctorii au decis sa o transfere pe fetita la spitalul „University of Iowa”, cu elicopterul. „In acel moment nu credeam ca o voi mai vedea vreodata. Chiar nu credeam. Cand am vazut in ce stare era, sincer, nu credeam sa o mai vad vreodata”, isi aminteste mama ziua de groaza.

In ziua de Craciun parintii au aflat ca gripa i-a afectat creierul lui Jane. Fetita de 4 ani suferise o complicatie a gripei cunoscuta sub numele de ANE (Acute Necrotizing Encephalopathy – encefalita acută necrozantă).

„Ne-au spus ca a suferit leziuni ale creierului si ca s-ar putea sa nu se mai trezeasca. Chiar daca se va trezi, ne-au spus ca s-ar putea sa nu mai fie la fel.” In urmatoarele zile Jade a ramas inconstienta. Complicatia pe care micuta o dezvoltase era una extrem de rara, dar care oferea putine sanse de supravietuire. Unul din trei copii cu ANE murea.

Pe 1 ianuarie, printr-un miracol, Jade s-a trezit. „A deschis ochii si s-a uitat in jur. Ne-am strans mainile. Am zambit.” Apoi, parintii au sesizat urmarile bolii. Mama lui Jade i-a adus jucaria preferata, un unicorn alb pe care i l-a pus micutei in fata. Atunci a realizat ca Jade nu se uita la el.

„I-a fost afectata partea creierului responsabila cu vederea si nu stim daca va mai vedea vreodata”, a declarat doctorul Czech, neurologul care se ocupa de cazul fetitei. „In 3-6 luni vom sti cu siguranta”. De asemenea, fetita de 4 ani ar putea sa aiba probleme de dezvoltare, precum si dificultati in asimilarea cunostintelor.

Jade a fost externata pe 9 ianuarie. Unul dintre primele lucruri pe care le-a facut cand a ajuns acasa a fost sa-i atinga fata surorii sale, apoi a luat-o in brate si a inceput sa planga. Usurata sa-si stie fiica din nou acasa, mama lui Jade vrea sa transmita un mesaj catre toti parintii si sa-i sfatuiasca sa-si vaccineze copiii.

Virusul gripal se modifica in fiecare an si vaccinul la fel. Vaccinul pentru gripa devine disponibil la sfarsitul verii, iar CDC recomanda ca vaccinarea sa se faca pana la finalul lui octombrie.

Anul acesta s-au inregistrat cazuri grave la copii pentru ca virusul predominant din acest sezon afecteaza mai mult copiii decat adultii. Pana acum, 32 de copii din Statele Unite ale Americii au murit in acest sezon gripal. „Vrem ca parintii sa stie ca trebuie sa-si vaccineze copiii inaintea fiecarui sezon de gripa”, a adaugat mama lui Jade.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

5 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni