O fetita de 1 an si 6 luni, in coma dupa ce s-a inecat cu o aluna | Demamici.ro

O fetita de 1 an si 6 luni, in coma dupa ce s-a inecat cu o aluna. O fetita de un an jumatate a ajuns in stare grava la spital dupa ce s-a inecat cu o aluna. Incidentul s-a intamplat duminica seara, in Udesti, comuna din judetul Suceava.

Fetita se afla in aceeasi incapere cu surorile sale de 4 si 6 ani care mancau alune. Se pare ca micuta a luat cateva alune si le-a dus la gura. La scurt timp a inceput sa tuseasca. Tatal s-a grabit sa-i scoata bucatile de alune din gura, insa o bucata a fost aspirata.

Un echipaj medical a ajuns la fata locului. Fetita a fost transportata de urgenta la Spitalul Judetean Suceava, unde a fost diagnosticata cu „aspiratie bol alimentar, coma grad 3”.

Medicii au operat-o de urgenta in vederea inlaturarii corpului strain. Alexandru Macovei, Director medical al SJU Suceava, a declarat ca starea copilei este una grava, fiind rezervat in privinta prognosticului. Copila a fost internata cu insuficienta respiratorie (sat O 55-60%), informeaza newsbucovina.ro.

Vezi si: Un baietel de 1 an si 11 luni s-a inecat cu o aluna care apoi i-a ajuns in plaman! Mama trage un semnal de alarma | Demamici.ro

Inecarea este a patra cauza a mortii in cazul copiilor sub 5 ani

Inecarea este a patra cauza a mortii in cazul copiilor sub 5 ani. Potrivit APA, in 50% dintre cazurile de inecare la copii, mancarea este cauza.

Pentru a preveni astfel de incidente, APA recomanda taierea mancarii in bucati mici, incurajarea copiilor sa mestece bine mancarea inainte sa o inghita si supravegherea lor continua in timp ce mananca.

De asemenea, este recomandata evitarea anumitor alimente precum strugurii intregi, popcornul sau legumele crude foarte tari.

Vezi si: Un bebelus a murit dupa ce a mancat popcorn. Grauntele i-a perforat plamanul VIDEO| Demamici.ro

O fetita de 1 an si 6 luni, in coma dupa ce s-a inecat cu o aluna. Aspiratia de corp strain, urgenta medicala majora

Din nefericire, cazurile de aspiratie sunt frecvente la copii si constituie o urgenta medicala majora, chiar daca copilul nu prezinta simptome. Corpul strain isi poate schimba pozitia in orice moment determinand obstructia totala a unei bronhii/ traheii si stop respirator.

In momentul in care un aliment este aspirat apare un acces brusc de tuse, senzatia de supoface si cianoza la nivelul extremitatii cefalice. De regula, in aceasta faza se inregistreaza cea mai mare rata a mortalitatii.

Copilul poate trece de aceasta faza si poate urma o perioada de acalmie (pana la cateva luni) in care copilul nu manifesta simptome, insa corpul strain isi poate modifica oricand pozitia. Apoi incep sa apara simptomele respiratorii precum: tuse recurenta, durere in piept, infectii pulmonare, wheezing.

In aceste cazuri este obligatorie bronhoscopia care se efectueaza sub anestezie generala. Daca se observa imposibilitatea extragerii complete a corpului strain poate fi necesara efectuarea toracotomiei.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni