Lucruri ciudate despre nou-nascuti. Medicii nu le impartasesc mamelor aceste „secrete” | Demamici.ro

Exista lucruri ciudate despre nou-nascuti pe care cele mai multe mame nu le stiu, insa ele sunt doar niste etape ale evolutiei copilului si sunt perfect normale.

Lucruri ciudate despre nou-nascuti

Nou-nascutul are simt gustativ extrem de dezvoltat

Simtul gustului este cel mai dezvoltat simt al unui nou-nascut. Un copil abia venit pe lume nu percepe gustul sarat decat dupa patru-cinci luni. Pana atunci, nou-nascutul simte gusturile: dulce, amar si acru.

Aceasta inabilitate este o masura de protectie, pentru ca laptele matern poate sa fie sarat uneori, din cauza ca mama nu a baut suficienta apa sau nu s-a alimentat corect. Astfel se evita refuzarea sanului.

Nou-nascutul nu are lacrimi

Chiar daca plang extrem de mult, bebelusii nu au lacrimi. Acest lucru se explica prin faptul ca acele canale lacrimale nu sunt mature mai devreme de varsta de 7-12 saptamani, moment cand vor aparea si primele lacrimi.

Prin absenta lacrimilor si a mucozitatilor se evita riscul ca bebelusul sa se inece atunci cand plange. Chiar daca nu au lacrimi in timpul plansului, glandele lacrimale produc lacrimi care umezesc suprafata ochiului si se numesc „lacrimi bazale” sau lacrimi nonemotionale.

Nou-nascutul nu are rotula

Asta se poate observa cu o simpla radiografie a genunchiului, care demonstreaza ca un nou-nascut nu are rotula. Este doar un mugure cartilaginos, care se dezvolta pana la varsta de un an si se osifica pana la varsta de 3-4 ani.

Lipsa rotulelor este benefica intrucat pana la varsta de 3-4 ani copiii cad foarte des, iar rotulele cartilaginoase atenueaza socurile provenite de la cazaturi.

Lucruri ciudate despre nou-nascuti

Nou-nascutul are mai multe oase decat un adult

Chiar daca nu au rotule, bebelusii au mai multe oase decat un adult. Un nou-nascut are aproximativ 300 de oase, in comparatie cu un adult care are 206.

Vezi si: Cum se dezvolta copilul in uter? Sarcina pe saptamani – de la concepere la nastere VIDEO  

Fetitele pot avea menstruatie

Nivelul de estrogen din corpul fetitelor ramane foarte mare, dupa nastere, iar acesta poate duce la usoare sangerari vaginale sau pseudomenstruatie.

Fenomenul este extrem de frecvent, mai ales la fetitele care vin pe lume pe cale naturala si apare in primele sapte zile de viata.

Nou-nascutul tine minte gusturile din uter

Lichidul amniotic are arome diferite in functie de alimentele consumate de mamica. Iar dupa a patra luna de sarcina, fatul face exercitii de deglutitie, astfel ca va gusta din lichidul amniotic.

Copilul va veni pe lume cu un bagaj de amintiri la capitolul gusturi, care vor influenta preferintele alimentare ale copilului pe viitor.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână