Lasa copilul sa se joace-n noroi. Murdaria, rol esential in dezvoltarea sistemului imunitar | Demamici.ro

Lasa copilul sa se joace-n noroi. Murdaria, rol esential in dezvoltarea sistemului imunitar. Iesi cu copilul in parc, iar in secunda urmatoare cand te uiti la el, inima ti-o ia razna. S-a murdarit din cap pana in picioare la groapa cu nisip, si de la distanta il vezi cum isi baga degetele murdare si pline de pamant in gura.

Incepi si il strigi, insa el rade cu gura pana la urechi. Iar pana sa fugi spre el, faptul e deja consumat: mainile lui murdare au ajuns deja la gurita si parca poti si vedea, cu oroare, armata de germeni care i-au intrat acum in organism.

Iti suna cunoscut?

Daca da, avem vesti proaste pentru tine. Trebuie sa renunti la acest tip de griji in plus. Copilul se comporta perfect normal si, in plus, este benefic si pentru sanatatea lui.

Lasa copilul sa se joace-n noroi. Murdaria, rol esential in dezvoltarea sistemului imunitar

Oamenii de stiinta au studiat acest fenomen si ce impact au germenii asupra organismului copilului, la varste mici. Jack Gilbert, profesor microbiolog si tata a doi copii, a descoperit in cadrul studiului sau ceva uimitor:

„A reiesit ca multe dintre situatiile in care copilul era expus germenilor erau, de fapt, benefice. Toata aceasta mizerie pe care copilul o ia de pe jos, apoi o baga in gura, nu va face decat sa activeze si mai tare sistemul lui imunitar. Multumita acestor expuneri, sistemul lor imunitar va deveni mai puternic, fiind antrenat de mic sa devina activ in fata microbilor”.

Desigur, acest lucru nu presupune sa devenim complet ignoranti cu igiena copilului. Spalatul pe maini inainte de masa sau dupa folosirea toaletei sunt obiceiuri pe care copilul trebuie sa le invete de mic. La fel cum nu este indicat nici ca cel mic sa bage in gura tot ce gaseste pe jos, afara.

„Daca copilul pune maine pe caine, iar cainele incepe sa il linga pe fata, nu va faceti griji. Copilul este in siguranta. La fel si cand se joaca cu mainile-n noroi” a mai spus Jack Gilbert.

Medicii nu recomanda folosirea gelului antibacterian pentru curatarea copilului, intrucat utilizarea sa excesivă ar putea sa-i afecteze pielea. Apa calda si sapunul sunt suficiente pentru indepartarea microbilor.

Vezi si: Dr. Mihai Craiu, despre importanta murdariei in dezvoltarea sistemului imunitar | Demamici.ro

Vezi si: Mituri care imbolnavesc copiii! Curentul, antibioticele administrate dupa ureche, imbracatul prea gros – ce spune medicul VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Picnic Urban în Familie – ediția a treia – Joacă, relaxare și timp de calitate pentru familiile din Galați | Demamici.ro

Pe 26 iulie 2025, între orele 11:00 și 19:00, faleza Dunării devine locul preferat al…

3 săptămâni

Specialiștii Asociației SAMAS aduc sfaturi pentru mame prin Tutorialele Cutia Bebelușului | Demamici.ro

Specialiștii Asociației SAMAS aduc sfaturi pentru mame prin Tutorialele Cutia Bebelușului. ● Asociația a lansat…

4 săptămâni

„Să fii văzut, auzit, susținut, îmbrățișat” – o lecție de la Dance Bridges Festival | Demamici.ro

„Să fii văzut, auzit, susținut, îmbrățișat” – o lecție de la Dance Bridges Festival. Într-o…

o lună

Cel mai Mare Picnic în Familie by Social Moms sărbătorește Luna Copilului în data de 7 iunie | Demamici.ro

Cel mai Mare Picnic în Familie by Social Moms sărbătorește Luna Copilului în data de…

o lună