„Ghici care dintre baieti a fost alaptat si care a primit lapte praf?” Postarea unei mame a starnit controverse | Demamici.ro

Sam Clarkson, in varsta de 46 de ani din Lancashire, a facut publice fotografii cu cei doi fii ai sai: Harry de 21 de ani si Noah de 16. Femeia sustine ca s-a saturat ca parintii care isi hranesc copiii cu formula de lapte sa fie stigmatizati asa ca a impartasit intr-un grup de mame o fotografie in care apar cei doi baieti ai sai, ambii foarte bine dezvoltati.

Prin fotografia postata mama a vrut sa contrazica un raport publicat la inceputul acestei saptamani si dezbatut in ITV show conform caruia copiii hraniti cu formula de lapte au cu 25% mai multe sanse de a deveni obezi, in comparatie cu copiii hraniti exclusiv cu lapte matern in primele luni de viata.

Sam a postat pe Facebook fotografia celor doi tineri, punandu-i pe utilizatori sa ghiceasca care a fost hranit cu formula si care a primit san in primele luni de viata.

„L-am alaptat pe unul dintre baieti, iar pe celalalt l-am hranit cu lapte praf. Amandoi sunt proportionati perfect si cu siguranta niciunul dintre ei nu este supraponderal sau obez. Voi sa-mi spuneti care a primit formula.

M-am saturat de cei care ii pun la zid pe parintii care isi hranesc copiii cu lapte praf. Potoliti-va si mai lasati-i pe parinti sa decida ei ce-i mai bine pentru copiii si familiile lor”, a scris mama in dreptul fotografiei.

Postarea femeii a strans sute de like-uri si o multime de comentarii. Harry, baiatul cel mai inalt, a fost hranit cu formula de lapte praf dupa ce mama a incercat sa-l alapteze, insa fara succes. „L-am alaptat pe Harry, insa m-am oprit pentru ca Rebekah (n.r. – prima fiica a lui Sam) a devenit geloasa si ma simteam vinovata”.

Noah a fost alaptat exclusiv timp de 4 luni. Bebelusul a inceput sa refuze sanul, sustine mama: „Mi-a parut foarte rau. Am facut mastita, am avut nopti nedormite, nu a fost usor”.

Sam si-a explicat decizia de a face postarea spunand ca a vrut sa traga un semnal de alarma asupra comentariilor rautacioase care se fac la adresa mamelor care dintr-un motiv sau altul isi hranesc copiii cu lapte praf.

„Lasati-ne sa fim parinti pentru copiii nostri asa cum consideram mai bine. Ce se potriveste in cazul unui copil nu e universal valabil. Atata timp cat copiii se dezvolta bine, sunt sanatosi si energici nu conteaza nimic altceva. Parintii se straduiesc sa-si creasca copiii cat pot de bine si ar fi frumos sa existe mai multa solidaritate intre noi, mamele”, a adaugat femeia, potrivit Daily Mail.

Mai mult decat atat, Sam a vrut sa scoata in evidenta ca rezultatele raportului discutat in emisiunea TV nu se aplica in toate cazurile. Nu toti copiii hraniti cu lapte praf devin obezi.

Expertii sustin ca bebelusii hraniti cu lapte praf iau mai repede in greutate si se dezvolta mai rapid

Un studiu care a avut ca esantion 100.000 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 9 ani a scos in evidenta faptul ca 1 din 6 copii care a fost hranit cu lapte praf devine obez pana sa intre in sistemul de invatamant primar.

Copiii care nu au fost hraniti deloc cu lapte matern, ci doar cu formula, au cu 25% mai multe sanse sa devina obezi decat cei alaptati. Expertii considera ca laptele praf determina o crestere mai accelerata a copiilor si ii face pe acestia sa ia mai mult in greutate pentru ca are la baza laptele de vaca ce are un continut proteic mai mare.

Acelasi raport arata ca doar 1% dintre mamele din Marea Britanie isi alapteaza exclusiv copiii pana la varsta de 6 luni. Studiul a fost condus de Institutul National de Sanatate din Portugalia si promovat de Organizatia Mondiala de Sanatate. S-au luat in considerarea ratele de alaptare a copiilor din 22 de tari.

Copiii hraniti mixt si cu lapte praf si cu lapte matern aveau cu 22% mai multe sanse sa devina obezi in primii ani de viata, in comparatie cu copiii alaptati exclusiv.

 

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni