Dr. Mihai Craiu avertizeaza: „Nu dati copiilor mai mici de 4 ani supozitoare novocalmin!” | Demamici.ro

Dr. Mihai Craiu: „Nu dati copiilor sub 4 ani supozitoare novocalmin!” In cazul in care copilul mic face febra mare, parintii folosesc deseori supozitor novocalmin. Supozitoarele novocalmin sunt recomandate chiar si de medici copiilor sub 4 ani, desi in prospect este specificat ca nu ar trebui administrat copiilor sub aceasta varsta.

De ce NU este recomandat supozitorul novocalmin copiilor sub 4 ani?

Alvotor, locamin, algocalmin, supozitorul novocalmin – substanta de baza a medicamentelor enumerate anterior este metamizolul sodic, o substanta controversata, interzisa in multe tari dupa ce s-a descoperit ca poate cauza o maladie fatala.

Parintii utilizeaza supozitoarele novocalmin in cazul in care copiii au febra mare care nu cedeaza la antitermicele uzuale precum paracetamolul si ibuprofenul.

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sustine ca administrarea de rutina a novocalminului supozitoare este contraindicata. Aceste supozitoare sunt interzise in 120 de tari.

Supozitoarele novocalmin pot fi administrate copiilor mai mari de 4 ani daca acestia au febra rezistenta la antitermice.

Asadar, supozitoarele novocalmin ar trebui sa fie ultima optiune dupa ce au fost administrate supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac, sustine Dr. Mihai Craiu, intr-un interviu acordat pentru totuldespremame.ro.

In privinta medicilor care prescriu supozitoare novocalmin copiilor sub 4 ani, Dr. Mihai Craiu sustine ca: „sunt păreri personale și tentația de a ieși dintr-o situație dificilă pe o scurtătură, pentru că metamizolul sodic este un medicament foarte eficace.

Este adevărat că, în 99% dintre cazuri, nu se întâmplă nimic, dar, în situațiile în care merge prost, medicul nu este acoperit de polița de malpraxis.”

De ce este periculos novocalminul la copiii sub patru ani?

Dr. Mihai Craiu: „Pentru că viteza de absorbție din mucoasa rectală și cinetica lui sunt discret diferite. În timp ce în mucoasa rectală, substanța activă se absoarbe în circulația sistemică, administrarea pe cale orală presupune o metabolizare parțială, pentru că trece prin filtrul ficatului și îl modulează.

În cele din urmă, substanța activă ajunge tot în sânge, tot transmucos, dar unul trece prin filtrul ficatului, iar celălalt nu, de unde și potențialul toxic mai mare.”

7753472 – mom check the temperature of sleeping baby

Dr. Mihai Craiu: „Nu dati copiilor sub 4 ani supozitoare novocalmin!” Ce alternative avem?

La copiii mai mici de 4 ani se poate folosi solutie de metamizol sodic sub forma de picaturi. Este vorba despre alvotor.

Spre deosebire de algocalminul sub forma de fiola, alvotorul nu are gustul acela neplacut. Alvotorul trebuie administrat cu precautie. Nu se da de la debutul febrei si ar fi bine de evitat in cazul in care febra scade dupa administrarea altor antitermice.

Când este cazul să intervenim cu supozitoare novocalmin?

Dr. Mihai Craiu: Când am dat unul dintre celelalte două antitermice și febra nu a scăzut, iar copilul are și altceva decât febră. Dacă el are în continuare 39 de grade Celsius după antitermic, dar se uită liniștit la desene, nu are nici fotofobie, nu îl deranjează nici lucrurile în mișcare și nu vomită de la ele, atunci nu este necesar să dai novocalmin.

Dacă aveți experiența de părinte, gândindu-vă retroactiv, vă dați seama acum că probabil nu a fost necesar în toate situațiile să dați novocalmin, alvotor sau alte medicamente cu metamizol sodic. În principiu, administrarea trebuie cântărită și, în cele mai multe situații de febră nu foarte mare și la un copil de vârstă rezonabilă, există alternative.

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

4 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

4 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

6 zile