Dr. Mihai Craiu, despre „rosul in gat”! Cand e cazul sa mergeti la spital | Demamici.ro

Dr. Mihai Craiu, despre „rosul in gat”! Cand e cazul sa mergeti la spital. Celebrul „rosu in gat” este omniprezent si nu exista copil care sa nu se confrunte cu episoade repetate de „rosu in gat”.

Ce este de fapt „rosul in gat”?

Gatul rosu este observat de catre cadrul medical la examinarea faringelui, amigdalelor, palatului moale/ dur. Asadar, „rosul in gat” poate insemna un diagnostic de faringita acuta, dar si amigdalita acuma, faringo-amigdalita acuta, herpangina, rinofaringita etc.

De asemenea, este bine de stiut ca „rosul in gat” insoteste bolile copilariei, cele virale: varicela, rujeola, oreion sau cele bacteriene: scarlatina, informeaza Irina Costache, medic pediatru.

Dr. Mihai Craiu, despre „rosul in gat”! Cum sa-l identificam si cand e cazul sa ducem copilul la doctor

In anuarul pe anul 1923, apărut la Editura Cartea Româneasca SA din București, apar următoarele recomandări despre „Cum se caută în gât” in rubrica Sfaturi si Leacuri:

„Durerea in gât la copil este o boală foarte des intâlnită. Mama trebuie să se uite în gât să vada ce este… In fundul gurii pe lânga omușor, mai este și câte o umflătură moale. La durere in gât acestea sunt mai umflate și roșii. Dacă e numai atât, mama să nu aibă nici o grijă. Să puie pe copil în pat, să-i invelească bine picioarele și să-i deie ceai călduț de nalbă ori romăniță… Dacă însă vede niște pete albe… atunci trebuie chemat doctorul…”

Citeam, alături de posesorul cărții (una din Doamnele INSMC) și zâmbeam trist, mirându-mă unde s-a evaporat, in ultimul secol, acest „bun simț” românesc? Acum avem așteptări nerezonabile in fața unui astfel de scenariu și ne dorim imediat o prescripție de antibiotic si nebulizări cu orice.

Dr. Mihai Craiu, despre „rosul in gat”! Cand e cazul sa mergeti la spital

MESAJ DE LUAT ACASĂ – invățați să vă jucați cu copilul dvs de-a „uitatul in gât”. Atunci cand e sănatos. Si mai ales când e bolnav! In acest fel nu va mai fi un adevărat război uitatul în gât la cabinetul medical sau la spital.

Procedând astfel va fi evident dacă „roșu în gât” este realmente o problemă… In scenariul improbabil al difteriei veți vedea „falsele membrane” ce seamănă cu niște perdele de piele, gri-vezui.

Când gâtul e doar roșu și curg mucii, iar copilul strănută si tușește, dar nu are nimic spectaculos și se joacă normal, e suficient să oferim repaus, ceai cald si simptomatice.

Când este altfel, mergem la medic, scrie Dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

o zi

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

o zi

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

3 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 săptămâni