De ce gravidele trebuie sa doarma pe partea stanga? | Demamici.ro

Somnul este extrem de indicat in timpul sarcinii, insa trebuie sa stii si care sunt pozitiile recomandate pentru somn. O gravida ar trebui sa doarma in special pe partea stanga. Te intrebi de ce viitoarele mamici trebuie sa doarma pe partea stanga? Motivele sunt explicate mai jos.

Daca esti insarcinata, este indicat sa dormi pe partea stanga

Atunci cand fatul creste, se pune presiune tot mai mare in mod natural asupra organelor interne si a vaselor de sange ale mamei. Astfel ca poate fi chiar dureros atunci cand copilul, in crestere, sta pe vezica mamei sau o loveste in intestine, nu e prea placut.

Insa, principalul motiv pentru care doctorii recomanda ca femeile insarcinate sa doarma pe partea stanga il reprezinta vena cava inferioara a mamei.

Este o vena mare care se afla de-a lungul partii drepte a coloanei vertebrale si care este responsabila pentru trimiterea sangelui din jumatatea inferioara a corpului la inima.

Astfel, daca o femeie insarcinata sta pe spate, fetusul poate sa comprime vena cava inferioara, si se va miscora cantitatea de sange care se intoarce la inima.

Poate sa devina periculos intrucat poate determina o scadere a tensiunii arteriale a mamei, dar si o reducere a continutului de oxigen atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Compresia venei este si mai periculoasa pentru femeile insarcinate care au deja probleme cu tensiunea arteriala sau care au complicatii respiratorii.

Din acest motiv, medicii recomanda femeilor insarcinate sa evite somnul pe spate. In definitiv, dormitul pe partea stanga este un compromis fara niciun cost, care poate sa previna eventualele efecte secundare.

Medicii mai avertizeaza ca femeile insarcinate care nu dorm suficient in fiecare noapte, ci doar 5 sau 6 ore de somn pe noapte, sunt supuse unui risc mai mare pentru afectiuni precum diabetul gestational sau pentru preeclampsie.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

7 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni