Daca ai facut insolatie cand erai copil, poti face cancer de piele 30 de ani mai tarziu | Demamici.ro

Ca tânăr student la medicină, am stat odată în colțul unei camere de consultații, în timp ce un oncolog a evaluat o femeie de 30 de ani cu cancer de piele in fază terminală.

Cu un an mai devreme, observase o pată mică, plată, de pigmentare roșie, brună și neagră pe pielea de deasupra umărului drept.

S-a dovedit a fi un melanom malign și, chiar în ciuda diagnosticului relativ precoce și a tratamentului, s-a răspândit în plămâni, ficat și oase.

Când am văzut-o, tocmai i se spusese ca va mai trai între șase și 12 luni.

„M-a lăsat singura, spuse ea. M-a lăsat să mor!”.

Treptat, în mijlocul lacrimilor sale, si-a inceput povestea. Cu douăzeci și doi de ani mai devreme, când avea opt ani, familia ei a plecat într-o vacanță de vară în Spania.

„Am pus foarte puțină cremă de protecție solară”, a explicat ea. „Mama a vrut să arate frumos și tata a spus că un bronz este sănătos.

În prima după-amiază, ne-am dus la plajă, poate pentru patru sau cinci ore. Când ne-am întors seara înapoi la hotel, arsurile solare erau atât de rele – erau bașici și sângerau – încât a trebuit să mă vadă un doctor.”

Indica spre locul unde a văzut pentru prima dată melanomul care a apărut două decenii mai târziu.

Putea o arsură arsă gravă din vremea copilăriei să provoace cancerul in stare terminala al acestei femeii? Statisticile sunt sumbre.

Copiii nu dezvoltă, de regula, cancer de piele. Cercetătorii au descoperit că o arsură gravă din copilărie crește riscul de apariție a unui melanom mai târziu în viață cu 50%.

Un alt studiu sugerează că femeile albe care primesc cinci sau mai multe arsuri solare severe la adolescență au dublu risc de apariție a melanomului.

După ce femeia a plecat în acea zi, oncologul s-a întors către mine și a zis: „În calitate de oameni, trebuie să evaluam riscul, în special atunci când vine vorba de sănătatea noastră viitoare”, a observat el. „Dar când implică pe cineva sub îngrijirea ta… cred că o arsură neplăcută a unui copil nu este altceva decât un abuz asupra copilului”.

Nu exagera. În special în lumea occidentală, unde explozia de cancer de piele din ultimele decenii – cauzată parțial de vacanțe ieftine în țările cu climă caldă, cum ar fi Spania și Grecia – este acum o criză majoră pentru sănătatea publică.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni