Corpul, dupa nastere – despre acceptarea noilor forme. Povestea unei mame | Demamici.ro

Sarcina si viata de proaspata mamica isi pun amprenta asupra formelor noastre, uneori intr-un mod mai putin confortabil.

„Spre finalul varstei mele cu prefixul 2, s-a intamplat, in cele din urma. Combinatia dintre determinare si gandirea pozitiva au rezultat in cel mai sanatos si fericit corp pe care mi l-as fi imaginat vreodata. In ultimii ani parea imposibil sa reusesc, in ciuda regimului strict de viata si a exercitiilor fizice pe care le faceam, dar cu toate astea mi-am atins telul, apoi… eu si sotul meu am decis sa avem un copil.

Cu toate ca eram nerabdatoare sa devin mamica si imi doream experienta sarcinii, nu mi-am putut ascunde teama ca transformarile fizice prin care voi trece imi vor sterge munca pe care am depus-o pentru a avea corpul dorit. Citind, am descoperit ca nemultumirea cu referire la propriul corp din timpul si de dupa sarcina reprezinta un subiect de top pentru multe femei.”

Un studiu intreprins in 2014 despre felul in care femeile se raporteaza la corpul lor in timpul sarcinii si dupa a relevat faptul ca exista putin suport real pe care femeile il au in acceptarea noilor forme si revenirea la kilogramele dinainte de nastere.

Studiul a scos in evidenta si faptul ca majoritatea persoanelor asociaza nemultumirea femeilor gravide despre propriul corp cu schimbarile hormonale, presiunea socio-culturala si retinerile de la mancare.

In general, majoritatea femeilor considera ca luarea in greutate in timpul sarcinii este acceptata mai usor din punct de vedere social decat ingrasarea in timpul altor etape din viata. Tranzitia totusi este una dificila si ea se intampla spre finalul primului trimestru de sarcina, atunci cand burta de gravida nu este foarte vizibila, dar nu mai incapi in vechii blugi.

Presiunea de a-ti reveni cat mai repede dupa nastere poate fi coplesitoare.

Stresul adevarat pentru proaspetele mame incepe abia dupa ce isi aduc pe lume copiii. Atunci dispare orice scuza pentru kilogramele in plus, iar presiunea sociala isi face simtita prezenta. Potrivit unui studiu publicat in 2008 in Jurnalul Femei si Sanatate, femeile isi acorda o marja de 6 luni dupa nastere pentru a reveni la formele de dinainte de sarcina.

Dr. Stefani Reinold, psihiatru specializat in tratarea problemelor legate de alimentatie a declarat ca: „Societatea are foarte multe stereotipii. Se crede ca scopul perioadei de imediat dupa nastere e acela de a-ti recupera corpul de dinainte de sarcina, insa se ignora aprecierea care ar trebui oferita mamelor pentru calatoria fenomenala prin care tocmai au trecut”.

Multor femei le este rusine ca nu-si pot reveni dupa nastere. Drept urmare exista o legatura foarte puternica intre imaginea proasta de sine si depresia postnatala. Suntem bombardati de exemple din media in care celebritatile au revenit la forma de dinainte de sarcina intr-un timp record, ceea ce pune o presiune si mai mare pe umerii proaspetelor mame.

„Dupa ce am nascut, m-am confruntat cu o avalansa de comentarii din partea familiei si a prietenilor cu privire la greutatea mea. M-am simtit judecata, indiferent daca acele comentarii erau de bine sau de rau.

Am perceput comentariile ca un mesaj subtil ca pierderea in greutate trebuie sa devina scopul meu si ca revenirea la formele dinainte de sarcina e in stransa legatura cu succesul meu personal”, a adaugat mama.

Sprijinul prietenilor apropiati conteaza enorm in evitarea depresiei postnatale. Proaspetele mame se vor simti mai bine daca vor avea cu cine sa impartaseasca grijile pe care le au, sentimentele cu care se confrunta imediat dupa nastere, fara a fi judecate sau incurajate superficial.

FOTO: Desiree Fortin/@theperfectmom

Citeste si:

E DOVEDIT STIINTIFIC: LEGATURA DINTRE MAMA SI FIICA E CHIAR SI MAI PUTERNICA DECAT AM FI CREZUT | DEMAMICI.RO

CELE MAI CUNOSCUTE SUPERSTITII DIN SARCINA. CUM ITI DAI SEAMA CE SEX ARE COPILUL DUPA METODELE DIN POPOR | DEMAMICI.RO

7 REGULI PE CARE TREBUIE SA LE RESPECTI DACA MERGI IN VIZITA LA UN NOU-NASCUT

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o zi

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână