Aventurile Micului Explorator

Copilul tău a fost mușcat/ zgâriat de un animal? Ce trebuie să faci | Demamici.ro

Copilul tău a fost mușcat/ zgâriat de un animal? În general, copiii iubesc animalele, însă unele patrupede nu sunt întotdeauna încântate sau dispuse să se joace cu copilul tău. În acele momente, interacțiunea dintre ei poate avea un final mai puțin plăcut, iar copilul poate fi zgâriat sau mușcat.

Există și situații în care, în anumite circumstanțe, copilul poate fi atacat de animalele fără stăpân sau chiar de un animal domestic. Rănile rezultate astfel pot fi superficiale sau profunde, însă este bine ca părinții să fie informați și pregătiți pentru a putea interveni.

Mușcăturile și zgârieturile de animale, chiar și atunci când sunt minore, se pot infecta. Indiferent dacă mușcătura provine de la un animal de companie sau de la unul sălbatic, zgârieturile și mușcăturile pot cauza diferite boli.

Boala zgârieturii de pisică” („boala ghearelor de pisică”)

O banală zgârietură de pisică poate transmite „boala zgârieturii de pisică” („boala ghearelor de pisică”), o infecție bacteriană, ce trebuie tratată cu antibiotic (1). Infecțiile apar, de regulă, din cauza leziunilor cauzate de pisici fără stăpân, însă există cazuri când și pisicile domestice pot fi purtătoare, mai ales dacă nu sunt deparazitate corespunzător.

Infecția cu Bartonella henselae se transmite în momentul în care o pisică infectată atinge cu limba o zonă cu rană deschisă sau o mușcă. Cei mai predispuși riscului de infectare sunt copiii (1). De asemenea, alte animale precum liliecii, ratonii sau vulpile pot transmite rabie.

Printr-o mușcătură de animal, atunci când saliva animalului ajunge în organism, se pot transmite germeni/ bacterii ce pot genera boli infecțioase grave (rabie, febra zgârieturii, spirochetoză ictero-hemoragică, febra mușcaturii de șobolan, tetanosul etc).

Gravitatea bolii produsă de o mușcatură depinde de tipul de animal și de agenții infecțioși caracteristici pe care acesta îi poate transmite:

  • infecția cu virusul rabic
  • infecția cu germeni precum Salmonella, Pasteurella, Leptospira, Toxocara, Toxoplasma

Copilul tău a fost mușcat/ zgâriat de un animal? Mușcătura de șarpe

Trebuie menționată și mușcătura de șarpe, care trebuie tratată cu deosebită atenție. Șerpii mușcă fie pentru a captura prada, fie pentru autoapărare. Deoarece există atât de multe tipuri diferite de șerpi – inclusiv veninoși și neveninoși – fiecare mușcătură de șarpe este diferită (2).

Chiar dacă în România nu există foarte multe specii de șerpi veninoși, diferitele tipuri de vipere sunt din ce în ce mai des întâlnite, așadar este nevoie de atenție sporită atunci când mergi în locuri sălbatice, mai ales când este cald. Mușcatura de viperă este considerată o urgență medicală, iar serul antiviperin trebuie administrat cât mai curând. Nu ezita să apelezi numărul unic de urgență 112 în cazul unei mușcături de viperă!

Cum tratezi o mușcatură de animal. Ce trebuie să faci

Dacă copilul a fost mușcat superficial de un animal de companie, care a fost imunizat și are o stare bună de sănătate, nu trebuie să îți faci foarte multe griji, însă trebuie să acționezi rapid.

  • Spală rana cu apă și săpun, însă nu freca zona pentru a nu învineți țesutul.
  • Aplică apoi un unguent sau o pudră cu efect antibacterian. Poți folosi pe rană un antibiotic topic cu un spectru larg de acțiune, care să protejeze leziunea de microorganismele răspunzătoare pentru apariția infecțiilor. Antibioticele topice pot fi sub formă de pulbere sau de unguent, pe bază de zinc bacitracină și neomicină sau acid fusidic. Unguentul va împiedica uscarea și crăparea pielii, menținând zona hidratată.
  • În trusa medicală de vacanță sau în rucsac este bine să fie un antibiotic topic (sub formă de unguent sau pudră, care poate fi aplicată de mai multe ori pe zi). Mai mult, unguentul pentru leziuni și infecții cutanate se poate aplica și în caz de arsuri, eczeme, tăieturi, julituri sau alte infecții sau ulcerații la nivelul pielii.
  • Urmărește semnele de infecție la nivelul locului, cum ar fi înroșirea, durerea crescută, umflarea sau febra. În cazul în care apar aceste simptome, este momentul să te adresezi unui medic (3).

În cazul în care copilul a fost mușcat sau înțepat de un animal sălbatic, este nevoie de reacție rapidă și de o vizită urgentă la medic!

  • Dacă mușcătura sau zgârietura sângerează, aplică presiune cu un bandaj sau un prosop curat pentru a opri sângerarea.
  • Spală rana cu apă și săpun. O poți usca prin tapotare cu un prosop curat.
  • Aplică un pansament steril pentru a menține rana curată. Nu utiliza bandă adezivă sau plasturi pentru a închide rana, deoarece acest lucru ar putea cauza infectarea acesteia cu bacterii.

Copilul tău a fost mușcat/ zgâriat de un animal? Când trebuie să ajungi de urgență la medic

Mergi de urgență la medic sau sună medicul de familie (în funcție de cât de gravă este mușcatura). Doctorul îți va putea spune dacă este nevoie de un tratament suplimentar: antibiotice, un rapel împotriva tetanosului sau vaccinul antirabic. Acest lucru este important în special pentru mușcăturile care au provocat răni mai adânci (4).

Este important să suni medicul pentru orice simptome asemănătoare gripei care apar după ce copilul tău a fost mușcat de un animal:

  • febră
  • dureri de cap
  • stare de rău
  • scăderea poftei de mâncare
  • ganglioni limfatici inflamați sau dureroși.

De asemenea, trebuie să ajungi de urgență la spital dacă:

  • rana provocată de un animal este pe față, gât, mână, picior sau lângă o articulație.
  • rana nu se oprește din sângerare după 10 minute de aplicat presiune și pare a fi adâncă, mare sau severă.
  • animalul atacator era rătăcit sau sălbatic, ori se comporta ciudat.
  • copilul are un sistem imunitar deficitar sau o altă afecțiune care ar putea face o infecție mai probabilă, ori imunizările împotriva tetanosului nu sunt la zi (4).

În România, de regulă, copiii sunt vaccinați cu anatoxină tetanică. Cu toate acestea, în cazul în care pacientul are o rană profundă, cu distrugeri de țesut, sau contaminată cu resturi de pământ, rugină etc, se va administra un vaccin antitetanic cu rol de rapel.

În cazul în care copilul a fost mușcat de un animal, medicul decide dacă este necesară profilaxia antirabică prin administrarea vaccinului împotriva virusului turbării. Rabia este o boală mortală cu o perioadă de incubație între 10 și 360 de zile, dar care se manifestă mai repede în cazul în care mușcătura a fost în partea superioară a corpului (cap, gât, membre superioare). În acest caz, incubația se produce în medie în 30 de zile.

Copilul tău a fost mușcat/ zgâriat de un animal? Cum pot fi prevenite mușcăturile de animale și bolile grave asociate acestora?

Ce trebuie să faci pentru a fi în siguranță în preajma animalelor? Chiar și animalele domestice pot cauza răni ce pot duce la boli grave. Așadar, este important să ții cont de câteva lucruri:

  • Nu încerca să separi animalele atunci când se luptă între ele;
  • Evită animalele bolnave;
  • Lasă animalele în pace atunci când mănâncă;
  • Ține animalul de companie în lesă atunci când ești în public;
  • Nu lăsa niciodată un copil mic singur cu un animal de companie;
  • Câinii și pisicile domestice ar trebui să fie imunizați împotriva rabiei, iar vaccinurile trebuie menținute la zi;
  • Nu te apropia și nu te juca cu animale sălbatice;
  • Chiar și animalele domestice pot fi infectate cu virusul rabic;
  • Supraveghează animalele de companie, astfel încât acestea să nu intre în contact cu animalele sălbatice.

Surse:

(1) – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cat-scratch-disease

(2) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15647-snake-bites

(3) – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/animal-bites-and-rabies

(4) – https://kidshealth.org/en/parents/bites.html

Vezi și: Îngrijirea rănilor la copii. Explicații pas cu pas, în funcție de gravitate | Demamici.ro

Vezi și: Primul ajutor în caz de tăieturi, zgârieturi și lacerații. Îngrijiri specifice | Demamici.ro

Vezi și: Trusa medicală de vacanță. Ce nu ar trebui să lipsească din bagaj când pleci la drum cu copiii | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

4 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

4 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

6 zile