Consumul de dulciuri. Simona Tivadar: „Copilul nu mananca 2 ciocolate pe zi pentru ca a plouat cu ciocolata!” |Demamici.ro

Consumul de dulciuri. Simona Tivadar: „Copilul nu mananca 2 ciocolate pe zi pentru ca a plouat cu ciocolata!” Consumul de dulciuri in randul copiilor este o problema pe care unii parinti o trec cu vederea. Atunci cand situatia scapa de sub control, cei mici ajung sa se confrunte cu obezitate, boli de diabet tip II si alte tulburari.

Situatia este una din ce in ce mai alarmanta, mai ales ca Romania se afla pe locul al doilea in Europa la obezitate infantila.

Dr. Simona Tivadar, medic specialist în diabet, boli nutritie si metabolism, este de parere ca orice exces in ceea ce priveste consumul de dulciuri al copiilor (si nu numai) trebuie sa fie pus pe seama parintilor.

Copiii nu au venituri si depinde de adulti pentru a primi hrana. Cu alte cuvinte, daca un copil devine obez, asta se intampla din cauza parintilor/ bunicilor/ adultilor care ii au in grija si care ii hranesc cu alimente interzise sau ii lasa sa faca abuz de dulciuri.

Consumul de dulciuri creste atunci cand copiii primesc bani la pachet

Obezitatea infantila inseamna o lipsa de educatie alimentara a parintilor, iar una dintre cele mai mari greseli comise este inlocuirea unui pranz sanatos pus la pachet, la scoala, cu banii de buzunar.

Din pacate, tendintele sunt de a consuma alimente bogate caloric, dulci, iar acestea se gasesc din abundenta in automatele de la chioscurile de la scoala. Un copil care creste intr-o casa in care se mananca sanatos va ajunge un adult caruia ii va fi mai usor sa urmeze o disciplina alimentara.

Cand in familie nu exista acest obicei, al alimentatiei corecte, copiilor le va fi mai usor sa consume si mai multe alimente nesanatoase cand sunt in alte anturaje. De aici si pana la obezitate nu mai e decat un singur pas.

Cate dulciuri ar trebui sa manance un copil

In ceea ce priveste consumul de dulce la copii, nu exista o regula fixa. Ea poate oscila, in functie de alti factori, cum ar fi efortul fizic depus, momentul zilei etc. Un copil care sare peste micul dejun si care are bani „la pachet” va fi tentat sa cumpere ceva „de rontait”, alimente care nu sunt bogate nutritiv, ci bogate caloric.

Vezi si: Dr. Mihai Craiu, despre obezitatea infantila: „Sintagma gras si frumos nu mai este ancorata in realitate!” | Demamici.ro

„Copilul nu mananca singur doua ciocolate pe zi!”

Dr. Simona Tivadar, medic specialist în diabet, boli nutritie si metabolism a declarat, intr-un interviu pentru life.ro, ca responsabilitatea hranirii corecte a copilului ii revine in exclusivitate parintelui.

Daca un copil mananca prea mult dulce, vina este a celui care i-a pus la dispozitie alimentul nesanatos, care i-a dat bani sau care nu a verificat daca alimentatia copilului respecta regulile invatate acasa.

„Sunt parinti care le dau copiilor lor si doua ciocolate pe zi. Copiii nu mananca doua ciocolate pe zi pentru ca a plouat cu ciocolata intr-un loc in care ei traiau de capul lor, ci pentru ca au niste parinti iresponsabili care le cumpara doua ciocolate pe zi, care le cumpara sucuri sau le dau bani si nu ii supravegheaza, nu le cer socoteala si nu ii educa sub nici o forma legat de ceea ce ar trebui sa faca cu banii aceia. Copilul nu este de blamat. In mod natural copilul trebuie sa primeasca din mana parintelui sau mancarea.”

Din pacate, in societatea moderna, multi parinti nu mai reprezinta modele demne de urmat. Ei insisi se confrunta cu tulburari de comportament alimentar, iar copiii imita ceea ce vad acasa. Sunt parinti care ofera mancarea nesanatoasa sau dulciurile pe post de recompensa, o greseala care duce la suprahranire, la un acces nelimitat la dulciuri si fast food.

Romania ocupa locul 2 in Europa la obezitate infantila. Acest lucru inseamna o rata crescuta a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a bolilor digestive si nu numai.

Vezi si: Copiii grasi si frumosi, predispusi la probleme de sanatate! Riscul copilului de a fi obez creste daca parintii sunt obezi | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

6 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni