Tu - mamă și femeie

Cand se naste un copil, toata atentia e asupra lui, dar mama? | Demamici.ro

In agitatia camerei m-am aplecat spre prietena mea care era indoita de durere. Copilul abia venise pe lume si toata lumea se adunase in jurul miracolului care s-a nascut sub ochii nostri, dar eu am ramas alaturi de ea.

Te-am vazut, mamico! Am vazut durerea din ochii tai, de pe fata si corpul tau!

De acum pentru tine incepe o noua etapa, postpartum. Tindem sa uitam de mame atunci cand bebelusii vin pe lume.

Intrebam cum se simte bebele, de ce are nevoie, daca il putem tine in brate, ce trebuie sa cumparam pentru copil, dar… despre mama?

Haideti ca nu uitam toata munca grea pe care ea a indurat-o si drumul pe care l-a strabatut sa-si aduca pe lume bebelusul, sa-l hraneasca, sa-l creasca, sa-l educe.

Asadar: mamico, tu de ce ai nevoie? Sa-ti aduca cineva mancare, sa stea cu copilul cat sa-ti faci un dus, sa aiba cineva grija de ceilalti copii macar cateva ore? Vrei sa te ajute cineva la curatenie macar o data? O cafea sau poate ceva de la fast food? Poate ai nevoie de o jumatate de ora sa te uiti la episodul din serialul preferat. Haideti sa nu uitam de mame.

E atat de usor sa o facem pentru ca stim ca femeile sunt incredibil de puternice si par sa se descurce cu absolut toate, insa ele au nevoie de sprijinul nostru si de ajutor mai mult ca niciodata in perioada imediata dupa nastere.

Recuperarea dupa nastere

Recuperarea dupa nastere nu este una usoara nici din punct de vedere fizic, nici psihic. Durerile pelvine, disconfortul, durerile de spate sunt doar cateva dintre modificarile fizice cu care proaspetele mame se confrunta la scurt timp dupa ce-si aduc copiii pe lume.

Caderea parului, muschii abdominali departati, infectiile care pot sa apara imediat dupa nastere reprezinta alte motive de ingrijorare pentru femeile care abia au nascut. Pe de alta parte, hormonii isi fac de cap, iar in unele cazuri depresia postnatala se instaleaza inevitabil. Tocmai din aceste motive, mamele au nevoie de ajutor, intelegere si sprijin din partea familiei si a prietenilor. Simple intrebari precum: „Cum te simti?” sau „Cu ce as putea sa te ajut?” pot face diferenta.

Sursa FOTO: Alex Michele Photography

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni