Știri

Campion mondial și european la șah la doar 8 ani. Nicolas e din Iași și e de o inteligență sclipitoare | Demamici.ro

Campion mondial și european la șah la doar 8 ani. Nicolas Cazacu are doar 8 ani, însă a ajuns deja campion mondial și european la șah pentru categoria lui de vârstă.

Cea mai recentă performanță a lui Nicolas a avut loc la sfârșitul acestei veri, după ce a câștigat medalia de aur la categoria de vârstă U8, la a XX-a ediție a Campionatului Uniunii Europene de Șah.
Competiția s-a desfășurat în oraşul Pec pod Snezkou, o staţiune montană din regiunea Hradec Kralove, din Cehia, unde s-au înscris în primă fază 108 sportivi.

După 9 zile dificile, Nicolas a urcat pe mijlocul podiumului, unde i s-a oferit marele trofeu. Pentru Nicolas, drumul până aici a însemnat nu doar talent și o minte ageră, dar și mult antrenament.
Micuțul ieșean joacă șah de la vârsta de 4 ani și se laudă cu un palmares impresionant: titlurile de Campion Naţional la Şah Blitz 2021, categoria 8 ani, Trofeul Litoralului 2021, Cupa Primăriei Vaslui 2021, Cupa Moldovei 2021, precum și numeroase participări la competiţii internaţionale.

Campion mondial și european la șah la doar 8 ani. Bunicul l-a inițiat în tainele șahului: „Ne-am dat seama că are ceva deosebit”

Pentru Nicolas, drumul spre șah a început mulțumită bunicului său, care l-a învățat acest „sport al minții”, din dorința de a petrece mai mult timp alături de el.
Șahul a fost multă vreme sportul preferat al familiei sale și deși tatăl lui Nicolas împreună cu frații lui au fost și ei încurajați să practice acest joc încă din copilărie, niciunul dintre ei nu a reușit să treacă de nivelul de amatori.

„Rapiditatea cu care Nicolas a învăţat despre piesele de şah, despre modul în care trebuie să joace pentru a obţine victorie, ne-a făcut să ne dăm seama că pentru el, acest sport înseamnă mai mult decât o pasiune trecătoare, ne-am dat seama că are ceva deosebit.”, povesteşte Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Nicolas.

La vârsta de 5 ani, după doar un an de șah, Nicolas participa deja la prima competiție locală. Tot atunci a avut și prima reușită, câștigând locul 1 pentru categoria lui de vârstă.

În anul 2020 a avut loc prima competiție internațională pentru familia Cazacu. Și atunci, minunea familiei a obținut locul I la primul concurs Internaţional de juniori – „Cupa dulce”, alături de peste 200 de sportivi din cinci ţări.

Vlad Ungureanu, antrenorul băiatului, a decis să ridice nivelul pentru Nicolas. După ce a văzut că e lipsit de orice fel de concurență la categoria lui de vârstă, acesta l-a înscris pe băiat la seniori.
Prima competiție de acest fel a avut loc în România, la Poiana Țapului. Acolo, Nicolas Cazacu a fost cel mai tânăr participant din competiție și chiar și așa, el a reușit să obțină mai multe victorii și să sfideze experiența mult mai avansată a celorlalți jucători.

Vezi și: Printre geniile lumii la 7 ani. Robert are o minte care il situeaza in 1% din populatia lumii VIDEO | Demamici.ro

Citeste si: Inteligenta copilului – de la cine o mosteneste! Parerea specialistilor | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

17 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni