Mămici și tătici celebri

Cabral suferă de Sindromul picioarelor neliniștite. Namiko s-ar putea să fi moștenit boala tatălui său: „Am văzut mișcările pe care le face!” | Demamici.ro

Cabral suferă de Sindromul picioarelor neliniștite. Namiko s-ar putea să fi moștenit boala tatălui său: „Am văzut mișcările pe care le face!” Recent, prezentatorul TV a făcut o mărturisire care a luat prin surprindere pe multă lume. Deși prezența sa de pe micul ecran este nelipsită de zeci de ani, Cabral a decis să facă public abia acum faptul că suferă de afecțiunea neurologică Willis-Ekbom. Sindromul picioarelor neliniștite este o boală cât se poate de reală, iar manifestările sale pot fi ușoare sau, din contră, extrem de agresive provocând mâncărimi, înțepături, amorțeală.

Unele persoane afectate de acest sindrom ajungă să acuze probleme grave de somn, ceea ce poate conduce la epuizare și chiar incapacitate de muncă. Cabral a vorbit deschis despre această problemă de sănătate pe blogul său.

Cabral Ibacka: „(…) Este efectiv un sindrom real, observabil, palpabil.
Și scriu asta din simplul motiv că trăiesc cu el de când încă eram copil și din cauza lui am fost certat nu de puține ori.

Sindromul picioarelor neliniștite. Restless legs syndrome (RLS) sau Restless feets syndrome.

Cum se manifestă? În mai multe feluri.

E vorba de o… neliniște pe care o au propriile picioare. Efectiv nu găsești confortul decât dacă tot frichinești labele picioarelor, le freci ba între ele, ba de pat, ba de așternuturi. Uneori e cu senzație de cald la picioare. Alteori cu senzație de rece.

Nu e cu mâncărime, dar am auzit că are și manifestarea asta la unii.
Pe alții îi și înțeapă. Mai sunt cazuri când și amorțesc picioarele.

Ideea, per ansamblu, este că nu-i un disconfort major (în majoritatea cazurilor), dar nici nu poți face abstracție de treaba asta.

De cele mai multe ori te lasă în pace după vreo oră, așa…”

Cabral suferă de Sindromul picioarelor neliniștite. Namiko s-ar putea să fi moștenit boala tatălui său

Cabral Ibacka și-a amintit despre această afecțiune, cu simptome destul de blânde în cazul său, în momentul în care a observat că fetița sa Namiko își mișcă picioarele întocmai cum o făcea și el când era copil. „Neliniștea” piciorușelor mici l-au făcut să se gândească că Namiko i-a moștenit problema de sănătate.

Cabral Ibacka: „Și de nu te frichinești, te răsucești pe toate părțile, schimbi poziția picioarelor de 89 de ori pe secundă… că-l lasă nervii pe orice adult care ar trebui să se asigure că dormi.
Ăsta cred că a fost în cazul meu singurul neajuns palpabil… am adormit mai greu din cauza agitației de prin pat.

Dar sunt unii care se chinuie pe bune cu boala asta (are și-un nume afecțiunea asta neurologică, Willis-Ekbom), pentru că din cauza ei pot apărea probleme severe de somn și de la asta se poate ajunge la epuizare, incapacitate de muncă, etc.

Mi-am adus aminte să scriu despre asta fix aseară, când am pus-o pe Namiko la culcare și-am văzut mișcările pe care le face cu picioarele.
Inițial, încântat ca un gânsac mândru, mi-am zis „Ia uite, se vede că-i fiică-mea, dă la fel ca mine din picio… aoleu!”.
Luând la rând informațiile din ultimul timp, încep să cred că e și ea în gașca noastră.
Și măcar știu când o bag la culcare să nu-i mai tot repet, ca o babă pe drogurile greșite, Nami, gata, nani!…”

Sindromul picioarelor neliniștite („Restless legs syndrome”)

Sindromul picioarelor neliniștite („Restless legs syndrome”) este o afecțiune care determină nevoia incontrolabilă de a-ți mișca picioarele. Senzația este una de disconfort total. De regulă manifestările apar în a doua parte a zilei sau în timpul nopții, perioade în care persoana este așezată sau întinsă. Prin mișcare senzația de disconfort este înlăturată temporar.

Sindromul picioarelor neliniștite, cunoscut și sub numele de boala Willis-Ekbom, poate debuta la orice vârstă și de agravează odată cu trecerea timpului. În cazul manifestărilor grave, afecțiunea poate interfera cu activitățile zilnice sau poate cauza insomnii și epuizare.

Cercetătorii nu cunosc cu exactitatea cauzele apariției acestei afecțiuni, însă suspectează că este produsă de un dezechilibru chimic la nivelul creierului care afectează controlul mușchilor. Potrivit mayoclinic.org, Sindromul picioarelor neliniștite se moștenește, mai ales dacă debutează în cazul părinților înaintea vârstei de 40 de ani.

În timpul sarcinii, din cauza modificărilor hormonale, simptomele bolii se accentuează, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. După naștere, situația revine la normal.

Vezi si: Andreea Ibacka, de 3 ani mămică: „Acum fix 3 ani ne-a ales pe mine și Cabral să-i fim părinți” | Demamici.ro

Vezi si: Cum arată acum Inoke Ibacka, prima fiică a lui Cabral? A împlinit 17 ani și s-a transformat într-o adolescentă superbă | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o oră

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni