Educație

Bacalaureat 2023. Ce subiecte au avut elevii la proba scrisă de Limba și Literatura Română | Demamici.ro

Bacalaureat 2023. Bacalaureatul a început luni cu probele scrise, prima fiind cea de limbă și literatură română. În acest an s-au înscris pentru susținerea acestor probe în prima sesiune peste 130.500 de candidați.

Absolvenţii claselor a XII-a au avut trei ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor de Limba română de la Bacalaureat 2023. Examenul de Limba română de la Bacalaureat 2023 a fost susținut de absolvenții claselor de liceu cu profil uman și real, de cei din liceele tehnologice, precum și de către cei cu specializarea învățători-educatoare.

Experții din Ministerul Educației au conceput șapte variante de subiecte, atât pentru profilul Real, cât și pentru Uman. Subiectele pe care le-au primit candidații au fost extrase  dimineaţa, la ora 5:00.

Ce subiecte au avut elevii la proba scrisă de Limba și Literatura Română

Subiectul I

La primul subiect de la Limba română candidații au primit un text la prima vedere din lucrarea „Ion Creangă. Viața și opera”, de George Călinescu.

Pe baza acestui text au fost formulate primele două cerințe. La punctul A au fost 5 întrebări la care au trebuit formulate răspunsuri. La punctul B s-a cerut redactarea unui text argumentativ pe ideea că oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați.

Subiectul II

Elevii au avut de comentat un fragment din poezia „A mele visuri…” de Alexandru Vlahuţă.

Subiectul III

Candidații au avut de redactat un eseu (400 de cuvinte) în care să prezinte particularități ale unui text narativ scris de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Bacalaureat 2023. Calendar probe la Bacalaureat 2023

  • Luni, 26 iunie: Limba și literatura română
  • Marți, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)
  • Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una dintre cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)
  • Joi, 29 iunie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale)

Bacalaureat 2023. Afișarea rezultatelor/depunerea contestațiilor

Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie. Contestațiile pot fi depuse/ transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/ transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen și online).

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).

Vezi și: Bacalaureat 2023. Ce trebuie să știe elevii despre desfășurarea examenelor. Actele pe care trebuie să la aibă la ei. Când vor fi afişate rezultatele | Demamici.ro

Vezi și:  Evaluarea Națională 2023. Ce subiecte au avut elevii la proba scrisă de Limba și Literatura română | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o săptămână

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 săptămâni

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

2 săptămâni

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

3 săptămâni