Autodiversificarea sau BLW (Baby-led-weaning), GHID pentru o mamica incepatoare

Daca primele 6 luni din viata copilului tau sunt dedicate hranirii exclusive cu lapte, fie el praf sau matern, incepand cu aceasta varsta, micutul tau ar trebui sa fie pregatit pentru introducerea alimentelor solide. BLW sau autodiversificarea este o metoda naturala prin care bebelusul invata sa fie independent din punct de vedere al hranirii. In cazul copiilor diversificati prin BLW, micutul este cel care conduce procedul de diversificare. Procedeul nu implica piureuri sau hranitul cu lingurita de catre parinte.

Avantajele BLW-ului sau ale autodiversificarii

– Este alimentata curiozitatea bebelusilor care vor fi mai entuziasmati sa descopere noi gusturi si texturi
– Micutul poate explora gusturi, mirosuri, culori si texturi noi
– Este imbunatatita coordonarea mana-ochi precum si abilitatea de masticatie
– Increderea in sine si independenta bebelusului sunt incurajate

De ce BLW (autodiversificare) si nu diversificare clasica

In trecut se practica diversificarea bebelusilor mult mai devreme de 6 luni, iar organismul micutilor nu era pregatit sa faca fata hranei solide. Din acest motiv introducerea alimentelor se facea prin pasarea lor. In jurul varstei de 6 luni, copilul reuseste sa stea in fund nesustinut si sa tina mancarea in manuta, deci este pregatit sa se hraneasca singur.

BLW (autodiversificarea) si pericolul de inec

Specialistii sustin ca posibilitatea de inec in cazul BLW nu este mai mare decat orice alta metoda de diversificare. Ba mai mult, se pare ca micutii reusesc sa gestioneze foarte bine mancarea pe care o baga in gurita astfel incat situatiile periculoase sa fie evitate. Inecul se produce foarte rar, insa parintii trebuie sa stie cum sa reactioneze si sa ofere primul ajutor copilului in cazul in care acesta se petrece. Inecul nu trebuie confundat cu GAG-UL (greata provocata prin introducerea prea adanca a alimentelor in gura).

Cum incep autodiversificarea?

Pozitia bebelusului trebuie sa fie verticala! Micutul trebuie sa aiba o stabilitate buna astfel incat sa-si poata folosi in voie bratele.

Ofera-i bebelusului posibilitatea de a alege – mancarea se aseaza in fata copilului, iar el va fi cel care o va apuca si o va duce spre gura.

Alege alimente care pot fi usor prinse in mana – este recomandata taierea fasii, betisoare groase, a alimentelor astfel incat acestea sa fie usor de prins. Alimentele vor fi gatite la abur sau fierte. Stim cand un aliment este preparat suficient testandu-l. Il gustam, iar daca acesta poate fi usor strivit cu limba de cerul gurii inseamna ca poate fi oferit in siguranta copilului.

Incepe diversificarea cand bebelusul nu este obosit si nici flamand – la inceput micutul va explora mai mult, va face cunostinta cu alimentele prin joaca. Nu va ingrijorati daca nu consuma foarte mult din ce ii oferiti. Pana la varsta de un an hrana de baza va fi tot laptele praf sau matern.

Bebelusul va fi in continuare alaptat la cerere. Daca micutul va avea nevoie de mai putin lapte va reduce singur cantitatea pe care o va consuma.

Ofera-i bebelusului apa!

Alimente de evitat

– Sarea si zaharul nu sunt recomandate bebelusilor mai mici de un an. Cititi cu grija etichetele. Majoritatea produselor din comert contin sare si zahar.

– Alimentele fast food sau mancarea semipreparata

– Mierea de albine

– anumite specii de peste, fructe de mare, oua nepreparate termic

Sfaturi

Nu te ingrijora daca bebelusul tau va manca in primele luni de autodiversificare cantitati mici. Rezultatele se vor vedea prin rabdare si perseverenta. Pregatiti-va de facut curat. Puteti folosi o musama pe care sa o puneti sub scaunul bebelusului astfel incat sa va fie mai usor sa curatati haosul din bucatarie dupa masa bebelusului.

Multe mamici recomanda folosirea scaunului Antilop de la Ikea pentru ca ii ofera micutului libertate de miscare si este mai usor de curatat in comparatie cu alte scaune de masa. Adoptati o atitudine relaxata, astfel incat bebelusul sa nu fie crispat, ci incurajat sa exploreze si sa se bucure de hrana.

Citeste si:

MASURI DE PRIM AJUTOR PENTRU BEBELUSI! MANEVRELE CARE II POT SALVA VIATA! EXEMPLIFICARE VIDEO

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână